Inför säsongen med Jimmy Karlsson

Handboll: En ny säsong står för dörren. På lördagen spelade Skånelas herrar säsongens första träningsmatch då Div 1 laget Kungsängen stod för motståndet. Innan match satt jag mig ner med tränaren Jimmy Karlsson för att kolla läget inför säsongen.

Försäsongen går in i sin sista fas nu. Hur har det sett ut så här långt?

-Vi inledde med åtta veckor del  försäsong där vi hade fokus på att bygga muskler, bygga upp en grundkondition, styrka. En klassisk försäsongsträning helt enkelt. Vi körde fyra till sex pass i veckan där vi knappt hade boll alls. Inte de roligaste träningarna men otroligt nödvändiga om man ska leverera på denna nivå.

-Vi inledde den sista delen av försäsongen förra måndagen med individuell träning och i torsdags förra veckan började vi träna kollektivt. Sedan dess har vi tränat med att komma igång med boll igen samt styrka, kondition och mycket fysträning.

-Förra helgen hade vi en träningshelg med sex pass på två dagar med  teambuilding där vi blandade träning med lite minigolf samt en del andra roliga aktiviteter utanför handbollen, där vi satte upp lite målsättningar, ambitioner, beteendemål och vad vi ska stå för och igenkänningsfaktorer för Skånelas herrlag.

Första träningsmatchen idag. Vad förväntar du dig att hitta för svar?

-Idag är det dags för första träningsmatchen ja. Det ska bli riktigt kul att komma igång med matchandet igen. Idag handlar det mest om vad står vi, hur ser det ut, vad behöver vi jobba med. Vi söker framförallt svar på vad vi behöver jobba med.

-Vi har planerat in sex träningsmatcher, två mot Div 1 motstånd, två mot Allsvensk lag och två mot lag från handbollsligan. Däremellan kommer vi att träna. Vi kommer att fortsätta köra hårt två till tre veckor till och sen kommer vi veckorna innan serien trappa ner och lägga mer fokus på detaljer i spelet.

-Sen vet vi att det kommer att ta ett par matcher innan allt sitter för det är ju trots allt stor skillnad på tränings och tävlingsmatcher. Vi har ju inte lika många nya spelare i år som vi hade förra året så för det flesta sitter det redan i hur vi vill jobba och vad vi ska göra.

Tre nya spelare har plockats in i truppen. 

-Vi har fått in tre nya spelare i truppen där bara Erik Östling är den som ska spelas in i vårat sätt att spela. Hugo Sjölin har ju erfarenhet från spel i Skånela sedan tidigare och Jesper Forsberg han ska bara rädda bollar.

Vilka karaktärer och spelartyper är det vi får se hos dessa nyförvärv?

-Jesper Forsberg är en målvakt som brinner och är en otrolig energimålvakt som kan skälla ut, och få med sig både medspelare och publik. En annorlunda målvakt mot för vad vi haft tidigare. En målvakt som lever otroligt mycket på sin energi och vilja som vi hoppas kommer ta ytterligare ett kliv den här säsongen. Dessutom kommer han att få en helt annan konkurrens här jämfört med i Rimbo där han ofta fick agera ensam målvakt.

-Erik Östling har ju erfarenhet från högsta serien både med Alingsås och Ricoh (numera AIK) men aldrig riktigt fått chansen på den nivån. Han är en riktigt bra linjespelare, tung i spärrspelet och riktigt jobbig att möta i försvarsspelet. Där kommer han att få jobba lite extra då vi spelar ett lite annorlunda försvarsspel mot för vad han är van vid. Ett riktigt bra nyförvärv.

-Hugo Sjölin. En gammal Skånela-spelare som nu kommer hem efter tre år i Göteborg och Sävehof. Högersexa, liten och snabb. En ung spelare med höga ambitioner och som har framtiden för sig. Vi har stora förhoppningar på honom på sikt. Han kommer att i första hand vara bakom Yosef men kommer att få sina chanser.

Ni fyller dessutom på med ytterligare ett par unga spelare från de egna leden.

-Ja vi har ju ett gäng unga killar som kommer underifrån. Karl Dahlqvist och Isak Wallin tar klivet upp i A truppen i år och sedan tidigare finns ju Simon Lindberg, Hampus Söderman och Gustav Näslund som fick chansen redan ifjol för att nämna några. Lägg till att Jesper Byström samt att Yosef Rahali som missade inledningen pga skada ifjol finns med från start i år.

-En rolig trupp att jobba med. Bra åldersstruktur med en bra mix av lite äldre erfarna samt en hel del unga killar som kommer upp och och pressar de äldre så att de verkligen levererar. Vi har hittat en bra balans där.

Du får en ny assisterande tränare i år i Kalle Andersson då Jesper Östlund lämnat. Vad kommer vi att se för skillnad där? 

-Kalle har ju inte varit med på den här nivån tidigare och har helt andra egenskaper än vad Jesper har. Här kommer jag att få ta ett större ansvar både i det taktiska och vad gäller coachande av matcher var det ju Jesper som styrde det defensiva. Nu kommer jag att vara den som sköter det taktiska och få ta mer helhet i både träning och matcher.

-Kalle kommer att bli en mer assisterande tränare där han kommer att stå den drivande energin, sen kommer han naturligtvis att stötta mig i taktiska delar. Vi har ju aldrig coachat på den här nivån tillsammans tidigare så våra roller kommer också att sätta sig vad tiden lider.

Målsättningar?

Vi ska vinna varje match men vi har satt en del underrubriker till hur vi ska göra det. Vi har ett så pass bra lag att vi skulle kunna vinna varje match men självklart är det väldigt svart att göra det. Vi ska taktiskt, tekniskt och i förberedande syfte och alla parametrarna vi har med nu ska vi göra allt vi kan för att komma så väl förberedda till varje match det bara går för att vinna varje match.

Matchen mot Kungsängen vanns av Skånela med klara 44-24 (22-13) 

En inför intervju med damernas tränare Fredrik Söderberg kommer inom de närmaste dagarna. 

Bosse Andersson Text & Foto 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s